Kentrelovi

Kentrelovi na nebu su obavestenje da ste niko i nista. Kentrelovi duha koji se krece putevima srpskog pisma su u medijima koji se bave politickom klasom i izdavackoj kuci Laguna koja neguje pisce kao alternativu pameti.
Nemojte da mislite da svako od njih ima svog finansijera kome je dostupna neka stamparija dolara. Ne, sve njih finansira jedan.
Kako izaci?
Ne ucestvujte u citanju i slusanju bilo kakve informacije i nadjite si zanimanja koja vas duhovno okupiraju i donosi dovoljno za opstati.

Emir Kusturica, Na mlečnom putu

Categories: Beleška
Tags: No Tags
Comments: No Comments
Published on: 01/12/2017

Ovaj film je poezija koja se gleda.
Udvaranje : – Ne znaš ništa o meni. Ja nisam ona koja sam bila. Nisam ni ja. Šta nisi ti? Čovek koji sam bio.
Može li se to jednostavnije i jače reći?

Ili Metafora kosmičkih dimenzija naše galaksije.
Monika je uhvatila zmijurinu za vrat i ne pušta je. Zmija se obavila oko nje i ne pušta nju. Zajedno su smrtonosnom zagrljaju strah i stiska straha. Zajedno se, kao što često tako biva na balkanu, kotrljaju po minskom polju.
Emir joj viče : – Pusti zmiju – ona će te spasiti!
Koliko je to velika istina. Pusti zmiju koja je u tebi, i koja te je obavila… pusti je i ona će te spasiti.

Vreme je, da svi koji vide poeziju najviših vrednosti, kao što je i ovaj film, shvate da su reči, a ne kama, krajputaši puta kojim čovek mora d aide da se ne bi slomio u nešto što nije više on.
Branimo se od pošasti vremena koje suviše dugo traje.

Farsa

Categories: Beleška
Tags: No Tags
Comments: No Comments
Published on: 01/12/2017

Govoriti na sahranama ostala je malograđanska samopromocija. O pokojniku lepo jer sam i sam lep.
Pokojnik, slučajno, uglavnom sa namerom, o sebi misli da je veliko govno. O govornicima je mislio to isto…ali eto više se ne prožimaju i ne pomeraju maske im.

Opet farsa moćnika

Categories: Beleška
Tags: No Tags
Comments: No Comments
Published on: 01/12/2017

‘Ajde da se naviknemo da smo robovi strasti i tuđe volje.

Šta bi inače sa svojom voljom?

Ona počinje i završava sa tim da budemo bogati. Da uživamo u telima istog ili suprotnog pola, ugodnostimma posluge hotela, lepog zalaska i izlaska sunca i poeziji Rilke-a.
Treba li vam više?

General popio otrov.
Završio je elektrotehnički fakultet, diplomirao Filosofiju na jakom zagrebačkom fakultetu, diplomirao režiju i ušao u prljavi rat da ga opere.

Iz tog rata, sa Tuđmanom u zločinačkom poduhvatu (formulacija suda), izašao je bogatiji za desetak i par miliona evra. Sud traži 3,5 miliona za troškove suđenja od tih para. On kaže na nema ništa na sebi… itd… inače bi im dragovoljno dao, ako im je stalo.

Veliki režiser izrežirao je, uz pomoć moćnika, svoj poslednji dan u sudnici. Reanimacija civilnog zdravstva nije uspela, ali oni koji znaju reanimaciju od popijene tečnosti /kao i slučaju Milošević/ već su ga animirali i on je negde na sigurnom. Možda čak i u Rusiji. Putin obožava te sa informacija i lovom.

Koji bih dokaz naveo za svoju tvrdnju a da ne kompromitujem svoje profesore Smilju Avramov, Ratka Božovića i damu Katarinu Ambrozić?

Dokaz je sinhonizovana reakcija hrvatske predsednice, predsednika vlade Hrvatske i Predsenika Srbije. Ana Brnabić je još beba. Ali u svakom pogledu svakoga dana sve više napreduje – kao Slavko Štimac.

Oni su tako odreagovali kao da su u istom trenutku od svog naredbodavca dobili ideju šta će da misle, šta da kažu a da se ne ukonta igra samoubijanja.
Predsednik suda nije uključen u farsu a ako jeste onda je bolji od Robert de Nira.

‘Praljak, kaže Paljak pred teatralni sokratovski čin časti, nije ratni zločinac’.
Ooo, zaboli ga dupe da li jeste ili nije.

Dejan Pavkov, Pesma nad pjesmama

Tags: No Tags
Comments: No Comments
Published on: 01/12/2017

Dejan

Pesma nad pjesmama

Gledam ljude kako se pate
da jedan drugom budu bog.
Neće, ne mogu, da shvate
da sluga sebi breme je boga tog.

Nastran duhom svetlost čovek primi
umom ljudskim Bog nazva nju.
Zverinja zver se razbukta njimi
Zgrčenom zgrabi rukom svetinju.

Lud ludilom zemaljske moći
nebo bi da dohvati ta oskoruša.
Svetlost pretvori u beskrajne noći
nema koga, do sebe, više da sluša.

Sve zna od znanja gde znanja nema
šta ne bi samo da kraju ne vidi plod.
I onda se na nebu pojavi mrena
koju kad skinuh videh jasan svoj hod.

Moj oproštaj sa Brankom R.

Tags: No Tags
Comments: No Comments
Published on: 27/11/2017

Umro je moj prijatelj Branko.
Prijatelj ti je redak u životu. To je čovek sa kim si u svađi i naporu suprotstavljanja a ponekad zajedno i, obavezno, sumnjajući jedan u drugog. To je onaj ko ti ne treba za svakodnevno jadikovanje već za posebne jade, nesreće, zla koja ti se dese ili koje ti desiš.
On mi je bio to i znao je da sam ja njemu to.
On je skoro poslednji iz male grupe njih takvih oko mene. Ostali su mi još dvojica Božaa i jedinstveni Ljuca. Jedan od njih se ne odvaja od katetera, da ne mora malo-malo da ustaje od kockarskog stola. Drugi izdržava opasnosti mladih i prgavih nadolazećih. Kao što je Šešeljev sin, na primer. Treći je digao ruke od sebe pa šeta po Bačkoj Palanci. ‘Nemam obezbeđenje, žali se, nije problem pobediti a kako doći do kuće?’
Branko nije iz tog sveta.
On mi je prijatelj iz paralelnog sveta. On ne poznaje ovaj ostatak mojih prijatelja. Nisu mu bili potrebni ni da ih upoznaje. To je svet na koji se mogao osloniti da je imao razloga. Nije ga imao.

Živeo je, nekako, kao stranac sam sebi. Bio je ispeglan ‘žestok momak’. Ozbiljan u licu a bujica ironije i sarkazma ispod. Imao je i period teškog pijanstva. Pijanac, i stariji sin mi je takav, uvek ima svoju nesreću koju pićem davi a tuga nesreće, kao pluta, uvek ispluta.

Diplomirao je Branko svetsku književnost i kaže mi, sa vidljivim sarkazmom, da su im dodali dva jugoslovenska pisca u program studija da bi mogli da predaju u školama.
‘Inače smo namereni da radimo istraživačka novinarstva’.
‘Ja sam’, kažem mu,’sa svojim interesovanjima za filosofiju i rusku književnost maštao da radim za Db. Nisu me primili. Neko je oklevetao Jozef K. Ti na istraživačkom novinarstvu si video svoju ambiciju, Što je isto Db, možda veliko B a malo d (dB).
U toku studija si radio i kao policajac, pitam ga.
Nee. To su nas, koji smo znali jezike, angažovali kao saobraćajce u vreme susreta Samita nesvrstanih. Ponekad, pre toga i posle toga, i za slična manja okupljanja.
Bio sam u komisiji, kažem mu ovog leta u razgovoru u parku, Opštinskog komiteta koja je trebala da utvrdi da li je tvoj članak u ‘Pravoslavlju’ sa inicijalima B.R. Ja sam ‘sekretaru Komiteja’ prezentirao mišljenje da taj, inače priglup članak, nije tvoj ako se poredi sa drugim tvojim napisima. Da li je tvoj bio?
B.R. : – Nije. To je tvoj nesuđeni Db poveo harangu protiv mene jer imam sveštenike u familiji. I Amfilohije mi je u familiji.
Smeši se na čudan način. Mislim da ne govori istinu i da sam svojevremeno pogrešio. Možda sam taj zaključak izveo iz razloga što mi je bilo glupo da neko strada zbog gluposti.
Ja : – Dobro, neka tako bude. Ti si izabrao, u tom zlom vremenu ‘na terenu’ dobro ušančene vladajuće klase mediokriteta, da se boriš ne suprotstavljajući im se, već ironijom, ruganjem sa dubokim unutrašnjim sarkazmom. Imaš li neko ‘zlo delo’ koje je zastarelo i koje bi moglo da popuni moj kroki ‘žestoki momak’ B.R.?
On : – Ima jedna lepotica večeri. Znaš za selo Krušćić? Znaš. To je selo crnogoraca koji neguju amatersko pozorište sa crnogorskim motivima. Ja sam napisao jednu dramu sa crnogorski motivima u dijalektu, ali je nisam nikad publikovao a kamoli postavio na scenu. Napišem ja jedan tekst, kao kritički prikaz scenske prezentacije moje drame u izvođenju amatera iz Krušćića i objavim ga na blogu. Zove me čovek iz Krušćića, znamo se, i raspituje se kada je ta drama izvođenja? On prati amatere iz Krušćića a ne zna za nju. Obećam mu ja snmke i razmišljam kako da iskombinujem bezbroj snimaka o krušćičkim amterima u par snimaka koji ne govore ništa a dokazuju ne dokazivo. Nije se javljao, zaboravio, pa mi je igra ostala ne doigrana.

Kao i naši životi, moj prijatelju, što nisu doigrani. Tebi je kraj a meni ostalo još da se doigravam. Bili smo a kao da i nismo. Možda će nam ćerke shvatiti filosofiju koju smo pisali. Ne trebaju nam sledbenici, ‘gde ja stadoh ti produži’. Glupost. Ustvari, sledbenik si nam ako nas ne slediš, ako tragaš pitanjem: ’Kog sam ja’ jarca, ovde?’

48. Dividelny Vavrin, Stara Pazova, 27.10. – 05.11. 2017

Categories: Beleška
Tags: No Tags
Comments: No Comments
Published on: 22/11/2017

48. Dividelny Vavrin, Stara Pzazova, 27.10. – 05.11. 2017
Sinoć su nam se pretstavili amateri iz Aradača. Predstava ‘LEVINEC’ /Krletka, kavez za lava/ je išla, po mojoj oceni, frustrirajuće a lepo. Na razgovorima posle pretstave tri režisera /Makan, Benka, ?/ članovi komisije za ocene izneli su kako bi oni, ali može i ovako kako ne bi oni.
Razgovore vodi Marko Prebuđila. Za razliku od do sada gledanih voditelja razgovore vodi profesionalno, nenametljivo.
Pretstava je autorska. Režiser i pisac teksta je Jano Hrubik.
Drama počinje kao vodvilj, /sa jako dobrim izborom muzike sinhronizovanom dešavanju na sceni/ a završava kao lična drama pečatnom scenom glumice koja kao vihor nosi celu pretstavu.
Završna scena : Zgvrčena,na kolenima, u crvenoj letnjoj haljini, u potpunom mraku, sa svim reflektorima na njoj i snažnim aplauzom koji kida njen bezglasan jecaj.

Tema je savremeno pamfletska. Tri para skorejevića, iz Jugoslavije tj, njenog malog dela Vojvodine, dolaze na sunčane predele zemlje koje je, nekad pre, ta zemlja imala. Svaki par zna svoju ‘parsku’ istinu. Ta istina nije za oglas. Unutar para postoje istine koje moraju sudbinski da se oglase. Ne zato što će slomiti skorejevića već zato što jeste skorejević.
Svi su na prodaju. Cena je pala da ne može niže. Nema ko da plati. Pretnje pljušte. Žene se nude. Nema ko da ih uzme. Glad im je beskrajna…ruke večno prazne.

«page 1 of 114

BRIFING 1/JANUAR 2013
BRIFING 1/JANUAR 2013
BRIFING 2/FEBRUAR 2013
BRIFING 2/FEBRUAR 2013
Brifing 3/Mart2013
Brifing 3/Mart2013
Brifing 4/April 2013
Brifing 4/April 2013
“Sporazumevanje u bridžu” Mr. Dejan Pavkov, biblioteka na Tasosu (Potos), Grčka
"Sporazumevanje u bridžu" Mr. Dejan Pavkov, biblioteka na Tasosu (Potos), Grčka
Kalendar
January 2018
M T W T F S S
« Dec    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Arhiva

Welcome , today is Friday, 19/01/2018