Andrić i genocid

Tags: No Tags
Comments: No Comments
Published on: 12/04/2017

Genocid
Andrić je zabranio štampanje, dok je živ, dr svoje teze „Razvoj duhovnog života u Bosni pod uticajem turske vladavine“. Odbranom teze u Gracu 13.juna 1924.g. Andrić je postao dr istorijskih nauka
Andrić je umro 1075. godine pa je teza javno štampana prvi put 1982.godine i sada 2017.g. kao dodatak dnevnom listu Politika od 10.4.2017.g.
Naučni rad, bez obzira na zvanje naučnika, nije u rukama Andrića baš cvetao. On je sam sebe, na momente, morao da podseća da ne piše priču već disertaciju. Takav njegov odnos je inspiracija za mnoge nas koji se bavimo ‘naučnim’ radom. Njega, kao i nas koji smo na putu Alije Đerzeleza, manje zanima istina spolja već ona iz unutra, neuhvatljiva, nejasna kao i lepota života.
Bosna se sastala sama sa sobom kroz permanentni genocid i sve oblike bezdušnog fizičkog istrebljenja. Pre dolaska Turaka, /Prva rečenica Predgovora : “Rečeno je da je osvajanjem Carigrada ‘evropskom čovečanstvu naneta rana’“/piše u dr tezi Andrić, duhovni život je vezan za katoličku crkvu, pravoslavnu i Bogumilstvo. Ima i Jevreja kao strogo zatvorene grupe. Vlastela koristi prema situaciji veru koja joj više koristi donosi. Narod se drži paganskog i prihvaća krpene institucije crkava koje ne razumeva – nema vremena, od da bi preživeo, da ih razumeva.
Andrić je protiv vlastele dušom pa često prenebregava činjenice. Stefan Vukčić Kasača 1435.g. zove Turke da mu pomognu da uguši ustanak kmetova, kaže Ivo. A nije. Stefan ih je zvao da ga odbrane od Ugara a ovi ostali željni krvi, žena i pljačke.

Beg je Rada lijepo poturčio
I sa lijepom Anom oženio
Darovao mu deset kuća kmeta
Ne zove se sada Radojica
Već se zove Pilipović Ibro /Narodna pesma muslimanskog porekla – iz disertacije Ive Andrića/.

Vlasteli je najviše odgovarala Bosanska vera. Bogumili su sebe proglasili za bosnasku veru. Oni su za razliku od hrišćanskog diktata kako treba živeti smtrali da čovek treba da živi onako kako mu njegova volja kaže a pred kraj života se mora odreći dotadašnjeg života i preći u život ‘savršenih’ bogumila. ‘Savršeni’ ne jedu meso, ne uzimaju plodove sa drveta života /Drvo života je žena/.
Hrišćani su fizički potamanili Bosansku veru /Bogumile/, tu su bili zajedno sa islamom. Protiv islama nisu bili baš zajedno pa su obračun, valjda, ostavili za kasnije kada se pravoslavstvo vrati sa Kosova.

Andrić navodi, netačno, da je Đurđ Branković rekao da će se radije pridružiti sultanu nego hrišćanskim vladarima. To je netačno a tačno je da su neki ugledni Vizantinci izjavljivali da će radije u Carigradu gledati turski turban nego papsku tijaru.
Iz ove netačnosti kažem /zaključujem/ da je diseraticija najjače Andrićevo delo baš zato što zanemaruje realnost već ispod nje priča suštinu. I nalazi je.
Andrić u Predgovoru piše: „Po svom sadržaju i po svojoj opsnovnoj zamisli, ova rasprava /disertacija/ je u vezi sa drugim radovimakoje sam pripremio u drugom obliku i drugom prilikom.“

Genocidnost nam je u genu… i čim se stvori situacija eto loma. Na gene ne možemo delovati, što nam je tu nam je, ali možemo na situaciju. Možemo li?

No Comments - Leave a comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>BRIFING 1/JANUAR 2013
BRIFING 1/JANUAR 2013
BRIFING 2/FEBRUAR 2013
BRIFING 2/FEBRUAR 2013
Brifing 3/Mart2013
Brifing 3/Mart2013
Brifing 4/April 2013
Brifing 4/April 2013
Najnoviji komentari
  “Sporazumevanje u bridžu” Mr. Dejan Pavkov, biblioteka na Tasosu (Potos), Grčka
  "Sporazumevanje u bridžu" Mr. Dejan Pavkov, biblioteka na Tasosu (Potos), Grčka
  Kalendar
  December 2018
  M T W T F S S
  « Nov    
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
  Arhiva

  Welcome , today is Tuesday, 11/12/2018