Dejan Pavkov, Kraljevi ulice, IV deo, Sara

Categories: Proza
Tags: No Tags
Comments: No Comments
Published on: 22/11/2017

Kraljevi ulice, IV deo, Sara
Milan govori Dejanu da ih čeka Set sa limuzinom i bilo bi pristojno da krenu a da je razgledanje kratera gubljenje vremena. Mora se brzo živeti, gubljenje vremena je biti mrtav, kaže. Ulaze u lumuzinu. Zahir (Set, brat Kainov – Milanov) ih je sačekao kod otvorenih vrata. Šofer ih ostavlja pred redakcijom časopisa ‘Game’ bagdadsko izdanje. To je zgrada u elitnom delu Bagdada, rezidencija. Zahir pruža knjigu od devetsto strana ‘ Romanovi, 304.godine Romanovih, 1603-1917’.
Zahir : – Sedi tamo, dok nam donesu kafu i tulumbe, pročitaj. Posle ću ti dati da pročitaš romane Sadama Huseina. ‘Odlazi prokletniče’ je na japanskom. Japanci su preveli sa ‘Ples đavola’. Roman je završio 2003.g. Te godine Amerikanci su ga pogubili. Muškarci u gradu” biografski je roman a “Neosvojiva tvrđava” je politički, Kurdi u provinciji Kurda. “Zabiba i car” je bio bestseller a američka kritika tvrdi da je to roman koji je pisala grupa autora po naređenju diktatora. Nešto slično po nekoj knjzi Šešelja.
Dejan, koji ima ugrađen čip za skenerno čitanje pročitao je ‘Romanove’ za vreme koliko mu treba sda je izlista. Čip funkcioniše za čitanje na bilo kom jeziku planete.
Kain prati tok svesti Dejana. Dok lista stranice o Petru Velikom vidi mu strah. Vidi povećan interes čitanja o Katarini velikoj, Aleksandru prvom ‘ Monahu caru Alekseju i i od poslednjih careva Rjurikovića Ivana Groznog i žene mu Anastasije Romanov i sin aim Ivana kojeg je ubio otac.
Dejan (Zahiru) : – Ništa novo. Mislim meni nepoznato, i dobro štivo, ali ništa novo o vladarima. Moć, razvrat – ratovanje da bi se povećalo područje jednog i drugog. Moć ne ide bez širenja realnog straha. Zlo je uvek ista – neko je finansira – uglavnom masa naroda. U Rusiji su to kmetovi u Francuskoj, Engleskoj, Španiji, Portugaliji, Nemačkoj su resursi kolonija i narodi kolonija. Vladar nijansira strahove prema blizini i udaljenosti ambicija. Nesreća je uvek ista. Greši Tolstoj kada kaže u ‘Ani’da je srećna porodica slična drugoj srećnoj. Ne, obratno. Nesrećna je jednaka svakoj nesrećnoj nesrećnoj. Naravno, onoliko koliko se može biti jednak i sličan.
Kain : – Uzbudila te je izjava Putina da su najveći izdajnici ruskog naroda Gorbačov i Nikolaj II. Iznenadila te je činjenica da je Jeljcin doveo na vlast Putina.
Dejan : – Da. Zanimljivo mi je i ono pogubljenje koje je vršio Petar Veliki. Odsecali su glave strelcima koji su ‘pripremali’ prevrat. Došao je red na jednog strelca da stavi glavu na panj a odsečena glava prethodnika je ostala na panju. On ju je šutnuo i stavio svoju glavu. Petar ga je pomilovao. Pomilovani će biti deda ljubavnika Ekaterine velike. Čini se da je sve nevažno i da je sve povezano iz nevažnog u nešto nama nedokučivo.
Zahir : – Bog je rekao idi i onda idi. Kada stugneš nisi stigao. Idi. Nije rekao da ćeš stići već da ideš.
Dejan : – Počinjem da razumevam zašto radimo, ovo što radimo, sa časopisima u bogradu i Bagdadu. Rekao je piši i piši. Nije rekao da napišeš … već piši.
Kain : – Vidim ti je u svesti da se pitaš kako je Raspućin preživeo kolače sa cijanidom, koje su mu zaverenici servirali, koje je jeo, uz vino, dva sata. I kada je zatražio da idu da slušaju Cigane u krčmi ovi su ga upucali i ugurali u smrznutu reku da se zamrzne. Preživeo je trovanje jer je imao kuvara koji ga je malim količinama svega pripremao da preživi svašta.
Dejan : – Da kuvar je vrlo zanimljivo prikazan. Kada je Lenjin ‘smenio’ Nikolaja II Raspućinov kuvar je postao njegov kuvar. Kada je Linjin umro kuvar je nastavio da kuva za Staljina. Staljin je umro pod nerazjašnjenim okolnostima – recept jela se nije složio sa iznenadnom promenom ‘gradusa’ votke.
Zahit : – Da, da. Neko se umešao da se slučajno Staljin, prirodnom smrću, ne bi reinkarnirao.
Kain : – Nije te iznenadilo, takve stvari te više ne iznenađuju, da je Rspućinov kuvar bio deda Putina?
Dejan : – Hmm. Bog je rekao gledaj, slušaj, misli i piši. Sve mora da mi je svejedno ako sam u skladu sa njim.

No Comments - Leave a comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>BRIFING 1/JANUAR 2013
BRIFING 1/JANUAR 2013
BRIFING 2/FEBRUAR 2013
BRIFING 2/FEBRUAR 2013
Brifing 3/Mart2013
Brifing 3/Mart2013
Brifing 4/April 2013
Brifing 4/April 2013
“Sporazumevanje u bridžu” Mr. Dejan Pavkov, biblioteka na Tasosu (Potos), Grčka
"Sporazumevanje u bridžu" Mr. Dejan Pavkov, biblioteka na Tasosu (Potos), Grčka
Kalendar
August 2018
M T W T F S S
« Apr    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Arhiva

Welcome , today is Sunday, 19/08/2018