Dejan Pavkov, Kraljevi ulice, IV deo, Sara

Categories: Proza
Tags: No Tags
Comments: No Comments
Published on: 22/11/2017

Kraljevi ulice, IV deo, Sara

Dejan, Milan (Kain) u Bagdadu
Milan je zastao da pogleda neki izlog sa nakitom od belog zlata. Dejan mu nešto priča o ruševini i ogromnom krateru koji se vidi odmah iz male uličice u koju skreće. Ne primećuje da ga Milan ne prati. Prilaze mu dva oniska Kurda, u svesti im je, u stanju je da razume bilo koji jezik planete. Vidi da imaju nameru da ga opljačkaju i izbodu ako pruži otpor. Govori im na jeziku koji oni razumeju da je sve što ima od imovine u malom džaku. Izmiče se i pruža im džakčić. Vidi da će ga ovi napasti. Ne gledaju u džakčić. Ako krene na jednog drugi će ga ubosti na sigurno. Sada su izvukli podugačke noževe. Ne prilazi ni jednom već se kreće u nazad suprotno odakle je došao. Prema krateru. Oni su ga faktički zaskočili kada je već prošao. U tom se pojavljuje Milan. Njima je iza leđa. Dernja se na njihovom jeziku da će ih upucati ako odmah ne sklone noževe. Ovi sklanjaju noževe, Milan im pištoljem pokazuje da prođu pored njega i da nestanu u velikoj osvetljenoj ulici koja mu je iza leđa. Ovi nestaju.
Milan : – Zaboravio sam ti reći da je Bagdad danas najopasniji grad za život. Na sve strane bande čim mrdneš sa par ulica koje su pod kamerama. Amerikanci bombardovali provinciju i grad Bagdad, zavadili, ionako ne složne narode, izmakli se na položaje sa kojih se naplaćuje svaki njihov vojnik, metak, vreme i šta se sve može naplatiti. Posle uvežbanih pasa rata dolaze monstrumi koji ‘pomažu’ u naplati.
Dejan : – Upozorio me je Adam na situaciju ovde pre polaska. Imam revolver u džepu , ali mi je rekao da maksimalno rizukujem samo da nikoga ne ubijem. Duša ubijenog nema kud, kaže. Niko je neće. Ne da neće već ne može da uznese. Samo je duša umornog i iscrpenog tela slobodna za reinkarnacije ili šta god već.
Milan : – Da. Hoćeš da čuješ krike duša koje su napustile telo u snazi?
Milan stavlja ruku na teme Dejanu. Dejan čuje užasne krike miliona i miliona ljudi. Dejan mu sklanja šaku sa svoje glave. Na moment je potresen, zastaje i ponovo je svoj.
Dejan : – Hvala. Trebao mi je taj zvuk mučenja ljudi da bih znao da radim pravi posao.
Milan : – Radiš pravi posao sa svojim časopisom u Beogradu i našim u Bagdadu. Glasovi koje si čuo su vapaji duša koje muče, vapaji duša ubijenih u Bagdadu. Glasovanje mrtvih ide iz grobova, iz magme ispod zemljine kore, iz blizine u kojoj je ostala duša da luta i milenijumima bude mučena.
Dejan : – Isusa je rimski vojnik ubio kopljem da mu prekrati muke. Šta je bilo sa njegovom dušom?
Kain : – Isus je Ananuk. Ananuk je energija ljudskog bića bez mase. Mogu da se transformišu u bilo koju masu čoveka. Na krstu nije bio Isus. Bio je neko drugi. Duše one druge dvojice koji su razapeti i umrli u mukama i iscrpenosti tela su reinkarnirani a duša čoveka na krstu, čoveka koga je Rimljanin ubio kopljem još uvek luta planetom. I njegov vrisak je u gomili patnje koju si čuo.
Dejan : – Rimljani su tada masovno, ne samo po trojicu, razapinjali ljude na krstove. Kao da su znali da im na način Golgote uništavaju telo a čuvaju dušu.
Milan : – Ananuci su na tome mnogo radili sa njima a da ovi ne budu svesni šta rade. I tamnice su im bile mučilišta koja je bilo teško preživeti. Što je dobro za dušu. Kontradikcija, a?
Dejan : – A sveti Jovan? Da li je bio dovoljno izmučen i umro od iscrpenosti ili je umro od odsecanja glave?
Milan (smeje se) : – Jovan ti je u redakciji. Ima Nedimu, kao Isus Magdalenu. Ananuk je ljudska energija bez tela a kada ima telo mora da ima ženu. Sam čovek, usamljen, je lažan čovek, ne usamljen već lažan. O tome ćemo kasnije. Šta si hteo da vidiš u ovoj uličici kada si skrenuo i zabrinuo me?
Dejan : – Čekaj, još dve stvari da rasčistimo. Odakle toliko mnogo glasova žena? Ili su glasnije ili ih je više? I dokle duša luta – dok se sveti duh duhom ne zakači za nju?
Milan : – Na ovo drugo pitanje si sam odgovorio. Tako je. A žena ima mnogo jer je abortus već živog embriona samoubistvo žene u malom. A samoubistvo u božanskim odnosima ima status ubistva – nema razlike.
Dejan : – Kod tih pitanja religije su usaglasile stavove.
Milan : – Ne baš, ali Ananuci se trude da sačuvaju duše ljudi. To im je , u krajnjem smislu, zadata svrha postojanja.
Dejan : – Mefisto da iskušava Fausta.
Milan : – Da, i još koga stigne (smeju se). Alkoholičare, kockare, narkomane i ostale zavisnike.

No Comments - Leave a comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>BRIFING 1/JANUAR 2013
BRIFING 1/JANUAR 2013
BRIFING 2/FEBRUAR 2013
BRIFING 2/FEBRUAR 2013
Brifing 3/Mart2013
Brifing 3/Mart2013
Brifing 4/April 2013
Brifing 4/April 2013
“Sporazumevanje u bridžu” Mr. Dejan Pavkov, biblioteka na Tasosu (Potos), Grčka
"Sporazumevanje u bridžu" Mr. Dejan Pavkov, biblioteka na Tasosu (Potos), Grčka
Kalendar
August 2018
M T W T F S S
« Apr    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Arhiva

Welcome , today is Sunday, 19/08/2018