Izložba crteža Nataše Tomić, Galerija Kulturnog centra Stara Pazova

Tags: No Tags
Comments: No Comments
Published on: 07/11/2017

Sinoć, 6.11.2017., idem na otvaranje izložbe crteža Nataše Tomić. Prijatelj mi umire u bolnici – drugi prijatelj mi je to saopštio. Kaže: ‘Metastaziralo mu je na pluća…ostalo mu je tri dana’. Šta mu je metastaziralo? Dugogodišnji director gimnazije, Branko, se seli?
Znao je ovoga leta da sedi u parku sam na klupi. ‘Biram, govorio mi je , klupu sa tri prečage. Klupu na kojoj je neko odneo jednu. Trebala mu…valjda. Ne bi je odneo da mu nije trebala. Klupe sa tri imaju priču pa mi se čini kao da imaju dušu.
Ovoga leta mi je priznao da je promašio život. ‘Sve sam pogrešno uradio’. ‘Nisi jedini, ‘ branim ga od njega, ‘muškarce ne ispunjavaju deca kao što to deca ćine ženema…izvuku nam deca prazan osmeh nepoznate identifikacije… i neka tuga iz pleksisa solarisa ti se širi po telu, grči te i ponovo si, ko zna po koji put, u depresiji koja te saginje, saginje, saginje. Ejj, nemam više kud? Kolena su tu, nema dalje.’
15107384_1358651704159139_5395295863081213959_n

Ulazim u galeriju. Depresivan krenuo depresivniji stigao. Sagnut i pognut. Žene su užas ovoga sveta bez koga ne znaš da se užasneš. U galeriji žena, Nataša Tomić. Sama, nekoliko ljudi ispred galerije. Gledam je. Prilazi mi organizator i daje mi catalog. Mehanički uzimam catalog, isto tako ga ga pogledam. Vraćam pogled na slikarku. Susretnu nam se pogledi i krenem da gledam njene slike sa sećanjem na nju. Visoka, isturenih jagodica, čudno sabijene kose i dugom crnom haljinom. Haljina je od struka pa nadole široka i ne ide u džak već ide u širinu do poda. Mora da ispod haljine ima držače za taj deo haljine. Razmišljam o čarapama ipod. Mora da je helanka. Onda se trgnem iz strahota šta sve moj um zna da mi radi i krenem da gledam slike.
Nataša je diplomirala na višoj školi likovnih umetnosti u Beogradu zatim je diplomirala na Fakultetetu primenjenih umetnosti i dizajna, takođe u Beogradu, odsek ‘Zidno slikarstvo i restauracija’.
Izložba crteža a ne vidim ni jedan crtež. Sve radovi sa akrilom na papiru i kartonu. Možda su skice za nešto monumentalno? To je za očekivati od nekog ko je diplomirao zidno slikarstvo. Čak sam uveren da su i njeni radovi sa uljem, nema ih ovde, u takvom tragu. Njene ikone šta mogu biti već kroz svoju stvaralačku ličnost transformisani likovi ikona koje je restaurila. Tako je i sa mozaicima na kojima, kako se vidi, radi. Tako će bit ii ako krene sa vitražima i bojenjem stakla.
Završio sam gledanje, zgvrčen depresijom sedim na ispustu od prozora i sa daljine bacim pogled na radove, pa pogled, sa ejdetskom slikom, vraćam sebi i kolenima od kojih se ne možeš dalje sagnuti. Gledam u katalogu nazive slika ‘Haos’, ‘Destrukcija’, ‘Odlivanje vatre’, ‘Dualnost’, ‘Naboj’, ‘Koliko truda a sunce je negde drugde’ /dve slike belo u crnom i druga crno u crvnom/.
Šta se ovo dešava? Sinhronicitet slikarkinog čina sa tugom u meni? Jung je definisao ‘sinhronicitet’ sa ‘podudaranje smisla’. Dižem pogleda sa svojih kolena, gledam četrdesetčetvorogidšnju slkarku sa visokim interesovanjem. Ona se smeši, čak i smeje, nekima oko nje, bez zvuka, bez glasovanja smeha.
razmišljam : Metafizika lika onog što nema lik? Simboli hermetuzma? Natašina pravila tumačenja starih spomenika i biblije data na zamršeniji način nego što je ono što se tumači? Odlazim da se poslužim posluženjem koka kole i vraćam se ispustu prozora. Pleksus solaris me na moment ostavlja na miru. Rzmišljam da priđem umetnici i da je nešto glupavo pitam. Na primer pitanje: ‘Da li je moguće reći nešto o umetniku, koji to sigurno jeste, pre nego umre? Ne bi me razumela. Što je sasvim, sasvim uobičajen prilaz umetnika ogledalu.

No Comments - Leave a comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>BRIFING 1/JANUAR 2013
BRIFING 1/JANUAR 2013
BRIFING 2/FEBRUAR 2013
BRIFING 2/FEBRUAR 2013
Brifing 3/Mart2013
Brifing 3/Mart2013
Brifing 4/April 2013
Brifing 4/April 2013
Najnoviji komentari
  “Sporazumevanje u bridžu” Mr. Dejan Pavkov, biblioteka na Tasosu (Potos), Grčka
  "Sporazumevanje u bridžu" Mr. Dejan Pavkov, biblioteka na Tasosu (Potos), Grčka
  Kalendar
  November 2018
  M T W T F S S
  « Oct    
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930  
  Arhiva

  Welcome , today is Monday, 19/11/2018