Kraljevi ulice /Adam, III deo, Dejan Pavkov/

Categories: Događanje kulture
Tags: No Tags
Comments: No Comments
Published on: 05/07/2016

Redakcija Nubiru
Dostojevski posmatra na ekranu tri prijatelja kako bi da pucaju iz pištolja a plaše se. Dvojica od njih piju po jednu pilulu nečega i nude treće. Treći odbija. Ova dvojica uzimaju još po jednu. Nude trećeg . Ovaj neće. Svi se smeju. Jedan od mladića prislanja cev od revolvera na slepoočnicu i drugom rukom mu daje pilulu. Ovaj se nećka i najzad je uzima. Svi se smeju – daje mu dečak i drugu pilulu, ovaj ponovo neće. Prislanja mu revolver uz slepooćnicu, ovaj nikako neće pilulu i blago mu rukom odguruje ruku sa pištoljem. Odjednom pucanj, glava klonu na prsa a telo na sedištu.
Dostojevski : – Isuse bože, ubi prijatelja.
Svi u redakciji prebacuju svoje kompjutere na frekvenciju na kojoj je Dostojevski. Na ekranu se vide dva mladića jedan krvave košulje, mlatara sa pištoljem u ruci, plače. Drugi mladić drži se za glavu vrišti i plače. Trči oko nekog malog , u raspadanju, auta . Staje kod ispruženih nogu bezživotnog prijatelja.
Viče : – Mlađo, Mlađo, brate.
Mladić krvave košulje kleknuo je na džombastu travu, ispustio pištolj iz ruke i sa obe ruke se hvata za glavu, gleda u nebo i bez glasa vrišti.
Plače i sada šapuće: – Mlađo nisam hteo, nisam hteooo, oprosti mii…
Sada je čelom na travnjaku pored puta šljakom zasutog. Put koji više ne ide nikuda do u lokalnu baru.
Put je dovde, do neke divlje deponije i bare.
Smrtno ranjeni mladić leži na zadnjem sedištu sa nogama napolju. Glava, koja mu pada na grudi, je krvava na desnoj slepoočnici. Metak le duboko u mozgu. Pištolj je moćan, duga devetka.
Zvoni mobilni telefon ‘ubice’. Vadi telefon iz džepa mladić, poluudrogiran a polu od bola izbezumljen. Tata ga zove, vidi dečko, tata ga zove, tataa.
Mladić (plačnim glasom) : – Tata!
Tata (komandir milicije – vidi da nešto ozbiljno nije uredu): Šta se dešava? Gde si, majku mu?
Sin : – Tata, ubio sam Mlađu… nisam hteo, mame mi…pištolj sam opalio …evo sam kod Mitinog kanala (plače).
Komandir milicije : – Ne mrdaj odatle. Dolazim za dva minuta. Da li si sam? Nakon dobijenog odgovora nova naredba : “Reci mu da ni on ne mrda sa inkriminisanog mesta. Inače ću mu doći glave.”

Komandir je u svojoj kući. Uzima sa vešalice sinovljeve pantalone, košulju. Kod jakne premišlja i ipak je uzima. Napolju je hladno. Leto je, ali i jedan sat iza ponoći. Uzima i dva litra gazirane vode i nekoliko velikih kesa.Službeni auto je ispred kuće. Ulazi u njega i ne paleći rotaciono svetlo hita na navedeno mesto. Stiže, vidi mladiće i auto, vidljivost je dovoljna, mesec je iza prozirnih oblaka, gasi auto i farove.
Komandir milicije prvo prilazi smrtno ranjenom mladiću, pipa mu puls, vidi mu rupu na glavi. Zatim prilazi uplašenom mladiću daje mu flašu vode i govori mu da popije što više može.
Uzima flašu prilazi sinu sa vodom i kesama. Naređuje mu da popije i on što više vode, sipa mu ostatak vode u šake, da ih ovaj opere i da se umije.
“Skini svu odeću sa sebe i stavi je u kesu”, naređuje komandir i sam stavlja skinute košulju, majicu i pantalone u kesu. “Obuci sada čistu odeću, na prednjem sedištu vozila su, Pokaži mi gde je pištolj. Ne treba, vidim ga.”
Komandir : -Sada sedite na zadnje sedište moga auta, jebem vam majku narkomansku, ostavite i jedna i druga vrata otvorena, da vas vidim, noge stavite u auto i dišite duboko i čekajte dok ja napravim prelimiran uviđaj.
Komandir uzima pištolj, zakoči ga, briše ga i stavlja ga u desnu šaku ubijenog. Pritiska zakočeni obarač sa dečakovim kažiprstom. Otvara dečakovu šaku, sve radi sa finim rukavicama za uviđaje, krsti se i šauće: “Bože, oprosti mi.” Vraća otkočeni pištolj u dečakovu šaku. Pištolj više visi u šaci nego što ga dečak drži. Zatim zove tehničara i svoga zamenika, govori im gde se nalazi i da je mladić taj i taj, sin poznatog lokalnog žestog momka, izvršio samoubistvo, da ponesu što je potrebno, da nikoga ne obaveštavaju da se tata ubijenog prevremeno ne probudi i omete istragu u ko zna kom pravcu. Ceo taj razgovor obavio je šetajući od jednog do drugog mladića sa strane gpeka. Tako da dečaci znaju koga je zvao i šta će se naredno dešavati. Nakon obavljenog razgovora uzima kesu i flašu bez vode stavlja u kesu prethodno izduvanu, presovanu jakim stiskom i zatim zavrnuta čepom.
Komandir milicije (dečacima) . – Ovo je klasično samoubistvo. Da li ste me razumeli? Sportista se igrao ruskog ruleta. Samo on… vi ste brali ljubičice u onom ševaru tamo (pokaza gde), što obično radite čim prođe ponoć, pa posle idete svojim devojkama pod prozor da im kažete kako ne može da živite bez njih… i one vam veruju… (sebi u bradu) veruju vraga… sve je to ista banda.
Ne slušajući njihovo saglašavanje zove sreskog dežurnog pomoćnika javnog tužioca. Javlja se bunovna žena. Komandir joj govori da imaju očigledan slučaj samoubistva mladog čoveka, metak u slepoočnicu, ruka klonula sa čvrsto stisnutim pištoljem. Nema potrebe da dolazite po noći već ujutro dođite kada popijete kafu. Sve je očigledno, naš tehničar će uzeti potrebne dokaze a ja i moj pomoćnik ćemo napraviti uviđaj, saslušati dva svedoka koja imam i napraviti zapisnik o svemu. Bunovan glas se složi ako je slučaj neprikosnoveno jasan, kako on kaže. Ona mu veruje. “Vidimo se ujutro, kolega,”reče dežurna pomoćnica tužioca. “Treće samoubistvo danas, žali se pomoćnica, dva vešanja i jedan pištolj, eto. Od kada smo počeli da verujemo u Boga ne verujemo u Bibliju. Zapovesti “ne ubi” i “ne ubij se” su od Boga, ali ne vrede… Vidimo se ujutro, kolega.
Dolaze tehničar i pomoćnik komandira. Svedoke i ubijenog poznaju obojica. Izjave uzima pomoćnik komandira. Tehničar snima poginulog i obavlja ostale radnje.
Komandir poziva mrtvačnicu i ubrzo stižu. Tehničar je završio svoj posao, Službenici odnose leš u hladnjaču groblja odakle će ga liferovati za Beograd na obdukciju.
Komandir : – Slučaj je jasan. Ovaj krš od auta ja mislim da nema razloga da ide kod nas.
Pomoćnik i tehničar se slože i odlaze.
Komandir (sinu i njegovom prijatelju) : – Sada vas dva mamlaza, jezik za zube i vozite auto odavde u praonicu kod mog prijatelja, koji radi i noću. Ja ću mu sada telefonirati da vas dvojica morate da pereta auto sami, po kazni – a ustvari da on nešto ne namiriši. Skinite mi te navlake i dajte ih u u ovu kesu pa u gepek– opraće ih veš mašina. Dobro isperite unutarnji deo automobile, poebno mesto gde vam je drugar sedeo – jasno?!
Komandir (obraća se prijatelju sina): – Džepovi moga sina su kod mene u gepeku a ti mi istresi svoje džepove u ovu kesicu, (sa smeškom) molim te.
(smeši se profesionalnim opasnim osmehom ličanin, grmelj od čoveka.)
“Darvin je pogrešio u svojoj teoriji evolucije, orangutani su nastali od ličana,” voleo je da se hvali svojim izgledom.
Tu svoju uzrečicu ponovi ovom dečku, svedoku.
Ujutro, komandir je zvao svoga prijatelja doktora u obdukcijskom odelenju Beogradske bolnice i kaže mu: – Ponovo imaš jedan slučaj očiglednog samoubistva. Valjalo bi da bude očigledniji.
Kroz deset dana roditelji su dobili obdukcijski izrezbaren leš svoga sina u zavarenom metalnom sanduku.
Nakon obdukcije, obdukciju su uvežbavali studenti. Obdukcija čvrstih mladih tkiva daleko više pomaže u razumevanju strukture tkiva. A najbolje u te svrhe posluže mlada tela koja su skončala očiglednim samoubistvom.
Obdukcijski nalaz je glasio: – Samoubistvo je izvršeno u trenutku ekstazi-šoka organizma nenaviknutog na hemiju alkohola i droge. Ima indicija da je drogu upotrebio prvi put. “Nikada pre,” pomislio je dr. dok je pisao nalaz i sa smeškom nastavio da misli “ i nikada posle.”

Ulazi Halida.
Halida (obraća se Mariji a i svima ostalima) : – Ako ćete da pišete o događanju policijskih falsifikata pogledajte link u plavoj zoni. Daću vam naznake toga linka.

No Comments - Leave a comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>BRIFING 1/JANUAR 2013
BRIFING 1/JANUAR 2013
BRIFING 2/FEBRUAR 2013
BRIFING 2/FEBRUAR 2013
Brifing 3/Mart2013
Brifing 3/Mart2013
Brifing 4/April 2013
Brifing 4/April 2013
“Sporazumevanje u bridžu” Mr. Dejan Pavkov, biblioteka na Tasosu (Potos), Grčka
"Sporazumevanje u bridžu" Mr. Dejan Pavkov, biblioteka na Tasosu (Potos), Grčka
Kalendar
July 2018
M T W T F S S
« Apr    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Arhiva

Welcome , today is Wednesday, 18/07/2018