Moj oproštaj sa Brankom R.

Tags: No Tags
Comments: No Comments
Published on: 27/11/2017

Umro je moj prijatelj Branko.
Prijatelj ti je redak u životu. To je čovek sa kim si u svađi i naporu suprotstavljanja a ponekad zajedno i, obavezno, sumnjajući jedan u drugog. To je onaj ko ti ne treba za svakodnevno jadikovanje već za posebne jade, nesreće, zla koja ti se dese ili koje ti desiš.
On mi je bio to i znao je da sam ja njemu to.
On je skoro poslednji iz male grupe njih takvih oko mene. Ostali su mi još dvojica Božaa i jedinstveni Ljuca. Jedan od njih se ne odvaja od katetera, da ne mora malo-malo da ustaje od kockarskog stola. Drugi izdržava opasnosti mladih i prgavih nadolazećih. Kao što je Šešeljev sin, na primer. Treći je digao ruke od sebe pa šeta po Bačkoj Palanci. ‘Nemam obezbeđenje, žali se, nije problem pobediti a kako doći do kuće?’
Branko nije iz tog sveta.
On mi je prijatelj iz paralelnog sveta. On ne poznaje ovaj ostatak mojih prijatelja. Nisu mu bili potrebni ni da ih upoznaje. To je svet na koji se mogao osloniti da je imao razloga. Nije ga imao.

Živeo je, nekako, kao stranac sam sebi. Bio je ispeglan ‘žestok momak’. Ozbiljan u licu a bujica ironije i sarkazma ispod. Imao je i period teškog pijanstva. Pijanac, i stariji sin mi je takav, uvek ima svoju nesreću koju pićem davi a tuga nesreće, kao pluta, uvek ispluta.

Diplomirao je Branko svetsku književnost i kaže mi, sa vidljivim sarkazmom, da su im dodali dva jugoslovenska pisca u program studija da bi mogli da predaju u školama.
‘Inače smo namereni da radimo istraživačka novinarstva’.
‘Ja sam’, kažem mu,’sa svojim interesovanjima za filosofiju i rusku književnost maštao da radim za Db. Nisu me primili. Neko je oklevetao Jozef K. Ti na istraživačkom novinarstvu si video svoju ambiciju, Što je isto Db, možda veliko B a malo d (dB).
U toku studija si radio i kao policajac, pitam ga.
Nee. To su nas, koji smo znali jezike, angažovali kao saobraćajce u vreme susreta Samita nesvrstanih. Ponekad, pre toga i posle toga, i za slična manja okupljanja.
Bio sam u komisiji, kažem mu ovog leta u razgovoru u parku, Opštinskog komiteta koja je trebala da utvrdi da li je tvoj članak u ‘Pravoslavlju’ sa inicijalima B.R. Ja sam ‘sekretaru Komiteja’ prezentirao mišljenje da taj, inače priglup članak, nije tvoj ako se poredi sa drugim tvojim napisima. Da li je tvoj bio?
B.R. : – Nije. To je tvoj nesuđeni Db poveo harangu protiv mene jer imam sveštenike u familiji. I Amfilohije mi je u familiji.
Smeši se na čudan način. Mislim da ne govori istinu i da sam svojevremeno pogrešio. Možda sam taj zaključak izveo iz razloga što mi je bilo glupo da neko strada zbog gluposti.
Ja : – Dobro, neka tako bude. Ti si izabrao, u tom zlom vremenu ‘na terenu’ dobro ušančene vladajuće klase mediokriteta, da se boriš ne suprotstavljajući im se, već ironijom, ruganjem sa dubokim unutrašnjim sarkazmom. Imaš li neko ‘zlo delo’ koje je zastarelo i koje bi moglo da popuni moj kroki ‘žestoki momak’ B.R.?
On : – Ima jedna lepotica večeri. Znaš za selo Krušćić? Znaš. To je selo crnogoraca koji neguju amatersko pozorište sa crnogorskim motivima. Ja sam napisao jednu dramu sa crnogorski motivima u dijalektu, ali je nisam nikad publikovao a kamoli postavio na scenu. Napišem ja jedan tekst, kao kritički prikaz scenske prezentacije moje drame u izvođenju amatera iz Krušćića i objavim ga na blogu. Zove me čovek iz Krušćića, znamo se, i raspituje se kada je ta drama izvođenja? On prati amatere iz Krušćića a ne zna za nju. Obećam mu ja snmke i razmišljam kako da iskombinujem bezbroj snimaka o krušćičkim amterima u par snimaka koji ne govore ništa a dokazuju ne dokazivo. Nije se javljao, zaboravio, pa mi je igra ostala ne doigrana.

Kao i naši životi, moj prijatelju, što nisu doigrani. Tebi je kraj a meni ostalo još da se doigravam. Bili smo a kao da i nismo. Možda će nam ćerke shvatiti filosofiju koju smo pisali. Ne trebaju nam sledbenici, ‘gde ja stadoh ti produži’. Glupost. Ustvari, sledbenik si nam ako nas ne slediš, ako tragaš pitanjem: ’Kog sam ja’ jarca, ovde?’

No Comments - Leave a comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>BRIFING 1/JANUAR 2013
BRIFING 1/JANUAR 2013
BRIFING 2/FEBRUAR 2013
BRIFING 2/FEBRUAR 2013
Brifing 3/Mart2013
Brifing 3/Mart2013
Brifing 4/April 2013
Brifing 4/April 2013
“Sporazumevanje u bridžu” Mr. Dejan Pavkov, biblioteka na Tasosu (Potos), Grčka
"Sporazumevanje u bridžu" Mr. Dejan Pavkov, biblioteka na Tasosu (Potos), Grčka
Kalendar
August 2018
M T W T F S S
« Apr    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Arhiva

Welcome , today is Sunday, 19/08/2018