Petsto godina Reformacije

U prepunoj pozorišnoj sali održano je obeležavanje 500.godina Reformacije. Svetkovina je dobila formu performans pozorišne predstave u najboljem značenju što ti pojmovi znače.
Pretstava je počela sa orginalnom pojavom monaha Martina Lutera koji na nemačkom jeziku objavljuje svoje protivljenje prodaji oproštajnica. Staropazovački sveštenik, Igor Feldi, simultano prevodi na slovački jezik a prva četiri reda pozprišne sale su snabdevena slušalicama u koje nam, krajnje siguran i prijatan, ženski glas prevodi na srpski jezik Igorov prevod.
Muzičke solo tačke posebno je označio, vrlo ugodno, svojim opernim pevanjem glas Borisa Babika. On je pripomogao i u nastupu crkvenog hora, profesionalnog hora, kojim je dirigovala Ana Đurđević. Dečiji hor slovačke osmogodišnje škole imao je zvuk alt glasova ozbiljnih vodvilja.
Umetnički dojam : božanstveno pozorište Bogu.
Spektakl je bio završen petnaesto minutnim govorom gostom iz Amerike. Ponovila se prethodna situacija simultanog prevoda Igora Feldija, sada sa engleskog jezika na slovački pa nama sa sloovačkog u slušalice na srpski.
Martin Luter nije hteo da osnuje novu Luteransku augzburšku, evangelističku crkvu. On je samo hteo da postojeća crkva papska dobije više Hristijanskih obeležja. “Ako nešto znaš, ne ostavljaj to samo za sebe, već posluži time i drugima. Ako si zdrav, pomaži bolesnima. Ako si bogat, pomaži siromašnima. Ako si jak, služi slabima. Ako si pobožan, pomaži grešniku da i on postane pobožan. Ako tako ne uradiš nisi hrišćanin, jer gde su hrišćani tamo to mora da se pokaže”.

Hrišćani bi trebalo da misle i čine tako, kao što je nekada činio Hristos a ni da pomisle da čine tako kako misli i čini Bog. Ni da pomisle!
Meni bi trebalo, radi lične konsolidacije, više ovakvog pozorišta, ne znam vama, ali meni bi.

No Comments - Leave a comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>BRIFING 1/JANUAR 2013
BRIFING 1/JANUAR 2013
BRIFING 2/FEBRUAR 2013
BRIFING 2/FEBRUAR 2013
Brifing 3/Mart2013
Brifing 3/Mart2013
Brifing 4/April 2013
Brifing 4/April 2013
Najnoviji komentari
  “Sporazumevanje u bridžu” Mr. Dejan Pavkov, biblioteka na Tasosu (Potos), Grčka
  "Sporazumevanje u bridžu" Mr. Dejan Pavkov, biblioteka na Tasosu (Potos), Grčka
  Kalendar
  November 2018
  M T W T F S S
  « Oct    
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930  
  Arhiva

  Welcome , today is Monday, 19/11/2018