Slovačka evangelistička crkva

Categories: Beleška
Tags: No Tags
Comments: No Comments
Published on: 23/07/2017

Grizodušje
‘Dobro nam je poslužio taj mit o Isusu’, rekao je Papa Lav X, šesnaesti vek.

Slovačka evangelistička crkva je crkva zasnovana na evanđeljima, slovačkom jeziku i običajima slovačkog naroda. Slovačka evangelistička crkva nije Protestanska crkva a najmanje crkva na idejama Lutera. Oni ne protestiraju protiv nikoga, nisu protiv niti jedne crkve – oni su autohtoni. Ta crkva čuva biće Slovačkog naroda. Zato se i zove Slovačka. Odlazak Slovaka u druge crkve, najviše u katoličku, ozbiljno je urušilo civilizacijski entitet Slovaka. Samo 13 % Slovaka su vernici svoje autentične crkve u Slovačkoj.
Štur je svojevremeno tražio da se Slovačka evangelistička crkva, crkva Jevanđelja, udene, kao autonomna, u Rusku pravoslavnu. Nije našao sledbenike. Čak ni naš pazopvački sveštenik Vladimir Hurban Vladimir je bio protivan.
Hurbanovci i Šturovci se nisu složili, a trebali su.

Pomoću svoje crkve Slovaci su generacijama odrastali u svom načinu života koji je jevanđeljima pokrivala njhova crkva.
Da li je održiv narodni paganski običaj koji traži duhovno pokrivanje je pitanje na koje je nemoguće odgovoriti sa da-ne. Treba vaspitač da bude mnogo vaspitan.

Jedan običaj da navedem radi ilustracije hipoteze koja će da sledi: običaj , na primer, da mladoženja provede sa svojom budućom mladom sedmicu dana u njenoj porodici. Ustaje, dnevnuje, večerava, noćiva, nikuda ne hodi bez njih.
Porodica mlade, u tih dana sazna sa kim ima posla. Vredan, radan, lenj, vuče na neku svoju stranu, smešan je, voli konja ne podnosi njivu u podne, nesvest mu je…Tako su opstali – sada nestaju. Kada i jezik pogube onda su ono što drugi hoće – građanci.

Danas se rađaju novi gutači snova naroda. Nauci, tehnici i masovnim kulturama ne treba šarenilo narodnog duha. Treba im radnik koji se u slobodno vreme zabavlja bukom i oblicima umetničkog predstavljanja koja ne zna da gleda i koja ne zna da čuje. Pa se pravi da uživa, kao ‘u toku je’.

Običaj ako nije mrtav zaboravom treba mu obesmisliti suštinu i smejati mu se, smejati. Neće proći !

Nemamo pravo na smeh dok nekoga ubijaju. Nemamo pravo na radost– treba se očuvati bez nje. Zaštiti načinom koji je u istinskom znanju naroda samo zatrpan tumačima gorim od ovih što Baga znaju pa nam ga objašnjavaju.

No Comments - Leave a comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>BRIFING 1/JANUAR 2013
BRIFING 1/JANUAR 2013
BRIFING 2/FEBRUAR 2013
BRIFING 2/FEBRUAR 2013
Brifing 3/Mart2013
Brifing 3/Mart2013
Brifing 4/April 2013
Brifing 4/April 2013
Najnoviji komentari
  “Sporazumevanje u bridžu” Mr. Dejan Pavkov, biblioteka na Tasosu (Potos), Grčka
  "Sporazumevanje u bridžu" Mr. Dejan Pavkov, biblioteka na Tasosu (Potos), Grčka
  Kalendar
  November 2018
  M T W T F S S
  « Oct    
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930  
  Arhiva

  Welcome , today is Monday, 19/11/2018