Stara Pazova

Categories: Beleška
Tags: No Tags
Comments: No Comments
Published on: 01/11/2018

Spremam se da gledam pozorišnu predstavu ‘Tamo daleko’.u režiji M. Benka osnivača Rotari kluba u Staroj Pazovi. Predstava je jednom odložena valjda neće i 2. XI. U 20.h. Biće ovo, nadam se, zanimljiva predstava poznatog slovačkog nacionaliste pridošlog iz neke Kovačice na severu Bačke

Kancelarija poslanice, na bazi nacionalne pripadnosti a ne na bazi uma, Libuše Domonji Lakatoš je otvorena od 10-‚2.sati
Kancelarija je peta tačka slovačke tromeđe Slovački dom – Slovačka škola – Slovačka evangelistička crkva. Četvrta tačka je ispostava Matice Slovačke iz Novog sada.

Političko angažovanje slovačkog režisera Benka među rotarijancima me navodi na misao da mu postavim i neko pitanje koje nije tamo daleko. Rotarijanci su u mirnodopsko vreme naivna organizacija uglednih meštana a u zla vremena infiltriran, ako ništa drugo, informacijski klin. Znaš li ti to poštovani pan režisere? Znaš. Dobro onda znamo i šta radiš, mada od našeg znanja političkih nedoumica nikakve koristi. Ne znaš? Oprosti mu Bože ne zna šta radi.

Sada kada je Bratislava izdvojena iz Praga kao samostalna nacionalna jedinica arhaični pazovački Slovaci jezikom od pre trista godina mlataraju kao književnom vrednošću. Književnim slovačkim jezikom teško da će ovladati zbog jako bliskog akulturacijskog delovanja Srba – manje morfološki a više aklcentom.

U Srpskoj čitaonici &koja ima neko vreme kako prerasta u mešovitu biblioteku, *mada je 1878. godine je i nastala kao mešovita – odnos Srba i Slovaka je tada bio 900 preme 3.500. a danas 20.000 prema 5000.(/ slovački nacionalisti koriste svoj jezik za književno beleženje slavnih predaka mada većina publike ne razume šta pričaju. Onda dovedu jedno odelenje đaka iz slovačke škole pa se taj odnos ‘ko razme a ko ne razume’ preokrene.
Ima logike da nas maltretiraju svojim arhaizmima čim im se ukaže prilika I da svoj Slovački dom zatvaraju za Srbe jer Srbi su dalje od Matice srpske nego u vreme kada su se Mađari ponašali gore od Turaka po Beogradu. Srbi ne idu u Slovački dom. Zvanično nam nije zabranjeno, nisu baš konzulatska ex teritorija, ali kada zalutaš u te prostore, a nisi alkoholičar da te prihvati Martin Prebuđila i slični izgubljenici znaš da si zalutao i očekuješ da će se Dom zatvoriti svakog minuta mada mu je daleko do zatvaranja.
Ne zna se kome je mučnije, Slovacima koje njih nekoliko vucara po neznanju, zbog dve banke sujete o važnosti, ili onima koji sve to gledaju i ćute. Ćutanje je samosahrana. U višenacionalnoj sredini imaš vise vlastitih sahrana samo što zvona ne zvone na baš svako tvoje umiranje.

No Comments - Leave a comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>BRIFING 1/JANUAR 2013
BRIFING 1/JANUAR 2013
BRIFING 2/FEBRUAR 2013
BRIFING 2/FEBRUAR 2013
Brifing 3/Mart2013
Brifing 3/Mart2013
Brifing 4/April 2013
Brifing 4/April 2013
Najnoviji komentari
  “Sporazumevanje u bridžu” Mr. Dejan Pavkov, biblioteka na Tasosu (Potos), Grčka
  "Sporazumevanje u bridžu" Mr. Dejan Pavkov, biblioteka na Tasosu (Potos), Grčka
  Kalendar
  December 2018
  M T W T F S S
  « Nov    
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
  Arhiva

  Welcome , today is Tuesday, 11/12/2018