Umorne od sebe

Tags: No Tags
Comments: No Comments
Published on: 17/07/2017

Umorne od sebe
Cigan voli svoju ženu strasnom ljubavlju. Ništa ne postoji do strast za njom. Svaki muškarac to prođe. I samo čudesnom srećom ga mimoiđe lični pakao. Ublažiš ranjivost drugom ženom i kod sledećeg ‘ublažavanja’ već si ‘zdrav’. Uglavnom previše zdrav.Strast je utihnula i možeš biti normalan sa sobom. Ne moraš ništa što moraš. Pa i da ubiješ.
Voleti ljubomornom strašću je pakao koji nam je Šekspir dao u svom Otelu. Ne možeš da misliš do iracionalno i postupiš mimo vlastite pameti. Otelo je ubio.
I Cigan je ubio.
Cigan je ubio četvorogoišnje svoje i njeno dete. Udarao mu glavom o pod. Udarao je glavom o pod svom najvećem neprijatelju. Nije ga ubio. Onda ga je udavio. I tako udavljenog odneo ga majci u Centar za socijalni rad.
‘Evo ti vraćam sina’, reče.
Majka kada je videla mrtvo dete počela je da ‘doboša’ po mužu. Ovaj, u vlasti strasti, poteže nož, brani se od nje nejake nožem. Ubija je. Radnici Centra za socijalni rad priskaču u pomoć. Neznalice. On ih nesavladivo seče. Na kraju ga pokoriše neki slučajnici.

Frojd i slični mu znalci piše:
Beba do treće godine nikoga ne tretira za bitnog sem majke. Majku ne opaža kao ličnost već kao toplinu kojom je bio sav okružen. Napusti je sigurnu majčinu utrobu i sada je u njenim rukama. Nesigurno, ali liči.
Svi ostali su mu pokretne grimace. Slične onima nepokretnima grimasama – lutkama i igračkama. Krajem treće godine pronalazi oca. Kako ga pronalazi? Energijom kojom je vezan za majku. Vidi u nje drugačije oticanje energije nego prema drugima. Interesuje ga taj ‘značajni’ za mamu.
Beba ‘mališanka’ počinje da se grabi za tu energiju. Hoće da mame, na nekakav način nema, kada je njegovo prisustvo usmereno njoj, mališanki. Mama osmehom šalje signale energije simpatije i jednom i drugom svom biću.
Beba ‘mališan’ sve isto doživljava samo energetski želi da spreči prisustvo oca. On je dovoljan svojoj majci. Energija deluje nesvesno i lomi. Ko zna šta sve lomi. Mališan će takav biti do kasnog puberteta. Proces individuacije dečaka kroz identifikacije sa snažnim likovima filma, romana počinje da hvata i oca.

Hteo sam radi temu ‘Sugurne kuće’ za časopis Brifing. Otišao sam u Centar za socijalni rad da im predložim da je oni urade. Sa direktorom sam prvo razgovarao. On je imao ‘ideja’. Video sam da ne zna ništa ni o psihologiji deteta ‘opasne ‘ porodice. O psihologiji majke u bekstvu ima tabloidno znanje. Složimo se da on ‘nema vremena’ i krenemo da me upozna za zaposlenima. Neki me znaju. Zaposlenici su psiholog, pedagog, socijalni radnici uglavnom više škole. Razgovaram sa pedagogom i psihologom /žene su/. Imaju jako mnogo obaveza – počnem da se raspitujem – sam ću raditi – ne mogu da mi dozvole da vidim dosijea a o šiframa ne smeju ni da razgovaraju. Vidim da su umorne, umorne su na čudan način, umorne su od sebe.
Odem u kancelariju one koju znam. Pitam kako da radim u nekoliko nastavaka stručno a razumljivo i za one koji su šifrirani. Usput je pitam koju školu ima direktor. Deluje mi kao analfebeta za pitanja pedagogije i psihologije. On je stranački kadar, kaže. Fakultet političkih nauka, Spoljna politika. Na verifikaciji njegove diplome u Novom Sadu utvrdili su da nema ni jedan ispit vezan za suštinu našeg rada. Nisu mu dali licencu… ceo je mandat morao da bude V.D.

Sećam se kada je za direktora Crvenog krsta došao stranački uposlen bez pola zuba. Bio je u dilemi da li da uči engleski jezik ili.

No Comments - Leave a comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>BRIFING 1/JANUAR 2013
BRIFING 1/JANUAR 2013
BRIFING 2/FEBRUAR 2013
BRIFING 2/FEBRUAR 2013
Brifing 3/Mart2013
Brifing 3/Mart2013
Brifing 4/April 2013
Brifing 4/April 2013
“Sporazumevanje u bridžu” Mr. Dejan Pavkov, biblioteka na Tasosu (Potos), Grčka
"Sporazumevanje u bridžu" Mr. Dejan Pavkov, biblioteka na Tasosu (Potos), Grčka
Kalendar
August 2018
M T W T F S S
« Apr    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Arhiva

Welcome , today is Sunday, 19/08/2018